Rokjesdag.

rokjeGisteren was het rokjesdag. De bedenker van deze term, schrijver Martin Bril, zat op een mooie dag in april op het terras. Het viel hem op dat de dames op mysterieuze wijze samen hadden afgesproken om, op die mooie dag in april, de broek uit te trekken en het rokje aan. Martin zat te genieten van de vrouwelijke exemplaren van het menselijke ras, die tegelijk de broek aan en uit kunnen hebben. Volgens Martin moeten echte rokjes een beetje waaien in de wind en er mogen geen panty’s onder gedragen worden. De wetten van Martin. Mooi, alleen jammer dat tegenwoordig de media bepalen wanneer het rokjesdag is. Niet het mysterie van de vrouwelijke kunne.

Vandaag was het de dag na rokjesdag. We reden de Romeinentocht. De tocht van onze eigen club. Onder frisse maar prachtig zonnige omstandigheden. En de dames hadden de broek weer aan. Zo bleek in het toerfietspeloton. Wat is er namelijk aan de hand? Het deel van Nederland met het schokkend lege bestaan (vrij naar Tim Krabbé), het deel dus, dat niet fietst voor hun plezier, wordt steeds kleiner. Waar we jaren geleden nog opkeken van een vrouw in het toerfietspeloton daar is het nu heel gewoon. Wij fietsen al jaren met Manon. Een vrouw die de wereld graag eens van de mannelijke kant ziet. Ze hoort dan ook regelmatig teksten die ze nooit tijdens de roddeluurtjes met haar vriendinnen hoort. “Ik fiets weer met de mannen”, hoor je haar dan zeggen. Het verruimd de horizon zullen we maar zeggen. Manon is een vrouw die haar mannetje staat. Maar een rokje? Nee, hebben we nooit gezien. Manon is een vrouw met de broek aan.

Ingrid, ook een oudgediende. Ze laat zich graag meezuigen in de slipstream van de mannenwereld. Daarbij heeft ze een innige relatie met Frank uit Ulft. Frank is niet van haar zijde te slaan en gaat zelfs mee winkelen als we een weekend met de club weg zijn. Bovendien komt Frank onvoorwaardelijk voor haar op. Zo kreeg ik een reprimande toen ik vanmorgen, tijdens de Romeinentocht, bij bakker Lensink in Sonsbeck binnenstapte. Frank zat daar tussen zijn vrouwen: “En nou vertel het hem maar eens”, riep hij tegen zijn Ingrid. Ik dacht nog, nu gaat Ingrid mij de liefde verklaren, maar we bleken bij de start te zijn vertrokken terwijl Ingrid de broek uit had. Ze zat namelijk nog op het toilet. Waar je allemaal geen rekening mee moet houden als mannelijke fietser. En waarom ik nou net die reprimande kreeg is me een raadsel.

Aan de andere kant van Frank zat Folkje, Folkje is inmiddels gelukkig met boer Meindert. En dat schijnt tot stand gekomen te zijn zonder Yvon Jaspers en de redactie van Boer zoekt vrouw. Dat het nog bestaat! Maar inderdaad de snelheid en het duurvermogen van Meindert hebben uiteindelijk een vrouw opgeleverd. Hij moest er vele kilometers voor op en neer naar de kop van Noord-Holland rijden. Uiteindelijk was het resultaat een gelukkig paar, een zoon en een nieuw vrouwelijk lid van WTC Dinxperlo en het “scheve schaatsteam” van de vrijdagavond op de IJsbaan in Enschede. Folkje in een rokje? Nee hoor. Volgens Meindert heeft ze de broek aan.

Carline dan? Zij zat vanmorgen bij het vertrek van een grote groep WTC’ers niet op het toilet. Zij pikte keurig aan bij ons en haar partner Wilfred. Wilfred verslijt sneller fietsen dan broeken. Zijn nieuwste Focus heeft het zelfs maar twee maanden volgehouden. En dat is dan weer jammer voor Carline. Zij gaat immers liever shoppen in de Hamburgerstraat in Doetinchem dan bij Goosens in Groenlo, bij de Pedaleur, bij Rose of bij Goosens in ‘s-Heerenbergh (heb ik ook weer aan mijn sponsorverplichtingen voldaan). Vanmorgen reed ik een stukje naast haar. Aardige, leuke meid. Echt een type voor een rokje. Had ik vanmorgen maar gevraagd of ze gisteren, op rokjesdag, een rokje aan had gehad. Want vandaag had ze duidelijk de broek aan. Op een klimmetje bij Dingden moest ze een gaatje laten vallen. En natuurlijk werd haar partner, Wilfred, tot de orde geroepen. “Wilfred, gaatje, laat je broek even zakken”, dachten wij te horen tussen de windflarden rond onze oren. Wilfred liet zich zakken. In het peloton werd de hoop uitgesproken dat hij de broek aan zou houden. We hebben het jonge stel echter niet meer terug gezien.

Plaats een reactie